Как да планирате дизайна на дома си

Всеки има своя представа за мечтан дом и иска да живее в жилище, в което да усеща спокойствие, да бъде обгърнат от усещане за топлота, уют и една специална атмосфера. Но не винаги може да намерим точно такова жилище, в което, влизайки, да си кажем – да това е моето място.

Тогава какво остава? Да го създадем. Ако имате възможност, най – добре би било, ако може да започнете изграждането на вашия дом от нулата – от идеята, през намирането на проектант, разработването на архитектурен план, до реализацията. Най – хубаво би било, ако може да избирате измежду няколко проекта за къщи, за да намерите най – подходящия за вас.

Така с малко търпение, няколко проекта и вдъхновяващи идеи можете да превърнете визията си в реалност.

Първо измислете основна визия. Най-ранните етапи на процеса на проектиране не са за строителни материали или за зониране, а за това да формирате вашите желания. Вероятно вече имате идеи, които трябва да бъдат разгърнати.

Ако все още нямате ясно формулирана идея, разглеждайте архитектурни списания, сайтове, книги. Търсете актуалните дизайнерски тенденции, изберете стил, който да следвате – скандинавският е винаги модерен, класиката е вечна, а ретрото е на мода и внася много уют.

И тъй като вкусовете непрекъснато се развиват, много дизайнерски стилове, които отдавна се смятат за остарели (като арт деко и модерния от средата на века), вече започват да се завръщат.

Не трябва да се ограничавате до няколко конкретни интериорни стила, само защото те са най-модерните. Печелившият стил е този, който отговаря на вашите лични усещания.

Обиколете квартали с къщи, които разпалват въображението ви, правете снимки на атрактивни къщи, за да ги разгледате по-късно. Когато видите дом, който ви хваща око, извадете телефона си и го снимайте дискретно.

Следва предвиждането на бюджет. Вместо да започнете с въпроса “колко ще струва да построя мечтания си дом точно по начина, по който го искам”, си задайте въпроса “Каква къща всъщност мога да си позволя?” Това ще ви помогне да стигнете до по-реалистичен бюджет и да имате по-ясен фокус.

Водете си дизайнерска тетрадка, в която да записвате вашите бележки, рисунки и размишления. Разделете съдържанието на секции по стаи и слагайте там картели с цветове, комбинации, материи, които харесвате….

Имайте предвид вашите индивидуални нужди, семейство, планирате ли разрастване, странични фактори, които може да възникнат на по – късен етап.

За да определите типа жизнено пространство, което е подходящо за вас, може да ви помогне да очертаете броя, възрастите и връзките на хората, които ще го споделят.

Уютната вила с две спални може да не е достатъчно голяма, ако планирате да създадете семейство, но малко по-голям дом в стил възрожденски стил може да осигури необходимото пространство, без да ви принуждава да се откажете от предпочитаната от вас естетика.

Направете списък с основните характеристики. Под индивидуални заглавия за всяка от основните стаи, започнете да назовавате удобствата, които просто трябва да имате. Може би сте луд по кухненските острови или винаги сте искали еркери, или хол с удобен кът за четене. Оставете въображението ви да се развихри и запишете всичко, което гъделичка фантазията ви. Бъдете колкото се може по-конкретни. Колкото повече информация можете да предадете на вашия архитект или екип от изпълнители, толкова по-близо мечтаното жилище ще бъде реалност.

Начертайте груб план на пода. Първо сложете основните зони – хол, кухня, спални помещения, коридор, бани, складови помещения…

Опитайте се да създадете конфигурация, която насърчава както комфорта, така и удобството на цялото семейство.

Сега имате основата. Всичко останало е във ваши ръце.

Източник: Stroimedia.BG